De SpeelDagHB is een dag vol activiteiten, experiment, informatie, inspiratie, motivatie, uitdaging en meer. Voor jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, hun ouders, leerkrachten, coaches en begeleiders.

Nina is BHV'er (EHBO en veiligheid).

Zaterdag 06 april 2019, daar heb ik zin in!

De SpeelDagHB is bedoeld voor alle (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar.
Niet HB? Kom met je broer of zus mee!

Aanmelden en vooruitbetalen kan tot en met vrijdag 29 maart. Maximaal aantal bezoekers: 225 kinderen.
Ook op de dag zelf verkopen we kaarten: de kassa is open vanaf 10:15u.
LET OP: We hebben geen pin-apparaat. Tijdens de SpeelDagHB zijn we niet bereikbaar via de telefoon.
Wat betekent de SpeelDagHB voor jullie? We horen het graag!

Heb je een vraag? We zijn bereikbaar via mail en telefoon 06 - 16 946 704 (Marjolijn) of 06 - 40 894 713 (Nina).
Volg ons via Facebook SpeelDagHBSpeelvrienden en WOWcoaching & opstellingen 
of via Twitter SpeelDagHBSpeelvrienden en WOWcoaching & opstellingen.

Het programma:

  Amathysta Geologie: Vanuit deze vereniging komt werkgroepsleider Erwin Kaspers om ons van alles te laten zien en vertellen over soorten lava, vulkaantype, mineralen die in lava ontstaan en de geologische structuren van onze Aarde die het vulkanisme veroorzaken. Het programma gaat nog verder vorm krijgen. Het kan zijn dat er ook workshops komen. Die informatie volgt nog.
     
  Catering tijdens de SpeelDagHB en de loterij:
Koffie of thee € 1,-
Limonade, flesje water, pakje appelsap of pakje sinaasappelsap € 0,50.
Ontbijtkoek of liga € 0,50.
Fruit (bijvoorbeeld banaan of appel) € 0,40.
Glutenvrij cakeje (1st) of cookies (3st) € 1,50.
Afhankelijk van het seizoen kunnen we een extra aardigheidje bij ons hebben.
Lootjes voor de loterij kosten € 0,50 per lootje. Je kunt mooie prijzen winnen.
     
  Draad en Verf: De materialen liggen weer klaar om prachtige kunstwerken te worden.
Stap 1) papier op maat maken,
Stap 2) draadje in de verf dopen en in een sierlijke lijn op het papier leggen,
Stap 3) papier erboven op, iets erbovenop om alles op zijn plek te houden en trekken maar.
     
  Hubelino: De bouwblokken hebben diverse vormen en kleuren, waarmee je je eigen knikkerbaan kunt bouwen. Vandaag kan je met deze set komen bouwen en uitproberen wat snelheid, zwaartekracht en centrifugaalkracht met elkaar te maken hebben. (Handig om te weten: de blokken passen op alle andere merken bouwblokken. Hubelino heeft ook Mind and Learning Games in het assortiment. Die zullen er vandaag niet zijn, maar vind je natuurlijk wel op de website).
     
  IQenzo: Bij Margreet Heek kan je terecht tijdens de inloop (09:45-11:00u en 12:00-13:30u) of kiezen voor een workshop of een individueel gesprek van 15 minuten. Kom gerust je vragen stellen. Margreet denkt graag met je mee.
     
  de kinderboekwinkel: Er komen boeken, heel veel boeken en daar zit vast en zeker iets bij dat bij jou past. Kom je je nieuwste favoriet ontdekken of het vervolg op jouw favoriete serie of ... Kom, snuffel, geniet, vraag wat je weten wilt en ga naar huis met een aanwinst waar je nog heel veel plezier van gaat beleven.
     
  Kleren die vies mogen worden: Er wordt op diverse plekken geknutseld en geverfd. Buitenspelen kan natuurlijk op het schoolplein. Trek daarom kleren aan die makkelijk wasbaar zijn en vies mogen worden.
     
  Leerhulpmiddelen.nl: Vind je het lastig om stil te zitten, bijt je graag op je kleding, glipt je potlood uit je hand, heb je moeite met de tafels, dansen de letters als je leest of is er iets anders dat het leren lastig maakt? Romy Hebers heeft een oplossing voor je. Voor je ouders heeft Romy informatieve boeken.
En... weet je dat Romy ook heel veel tips en adviezen kan geven? Echt fijn!
     
  Lunch: We bieden eenvoudige lunchpakketjes voor € 6,50. (Te bestellen tot en met vr 29-03-2019).
 • 6 witte bollen, plakjes ham, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes appelsap (200 ml) of
 • 6 bruine bollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml) of
 • 6 krentenbollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml).
Je kunt nu, bij je aanmelding, bestellen. Maar ook op een later moment beslissen. Gebruik dan de wijzigingslink in je bevestigingsmail. We rekenen meteen met je af. Let op de deadline.
     
  LydiaCreatief: Lydia heeft altijd zoveel moois bij zich, je kunt bij haar echt prachtige kunstwerken maken met Mozaïek steentjes, Foam Clay en 3D verf. Weet jij al wat je gaat maken? Lydia heeft altijd voorbeelden bij zich, ter inspiratie en je kunt ons natuurlijk verrassen met een uniek ontwerp ;) Al voor een paar euro maak je iets moois.
     
  248 media uitgeverij: Deze uitgever van boeken over onder andere hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit is ook de uitgever van het magazine 'gifted@248'. Vandaag zijn ze weer aanwezig met een selectie uit hun aanbod en bieden ze ons de kans om SpeelGoedSamen (geschreven door Erienne van der Veen) te ervaren. Vraag bij de stand gerust om advies als je met een vraag rondloopt of niet precies weet welk boek bij jouw situatie past. Graag contant en zoveel mogelijk gepast betalen.
     
  Proefjes voor kinderen vanaf zes jaar:  Als productontwikkelaar in afvalwaterzuiveringstechniek weet Henri alles over afvalwater. Henri komt vandaag met leuke proefjes. Je kunt kiezen om gewoon even binnen te lopen en mee te doen met wat er dan gebeurt of je kunt je aanmelden voor een workshop. Tijdens de inloop gaan jullie aan de slag met zand en actieve kool om gebruikt water (koffieprut in kraanwater) te zuiveren. 
     
  3x3 Remedial Teaching: Damayanti heeft heel veel kennis in haar 'rugzakje' zitten. Vandaag laat ze jullie kennismaken met de Kindertalenten. Tijdens de inloop (van 10:30-11:00u of 12:00-13:00u) kan je je vragen stellen en kunnen kinderen eventueel, onder begeleiding van een ouder, hun eigen talentenmindmap samenstellen. Kies je liever voor een workshop? Dat kan ook, 's morgens is er een mogelijkheid om je eigen talenten te ontdekken.
     
    White Goblin Games: Het demonstratie-team van White Goblin Games komt spellen uitleggen en samen met je spelen. Ervaar zelf hoe leuk, divers en uitdagend de spellen zijn! Je vindt het demonstratie-team in het lokaal bij de Spellenwinkel.
     
  Spellenwinkel Breda: Margot is, samen met Heidi van speeljevaardig.nl, bezig om een programma samen te stellen. Hoe en wat, dat horen we nog. Het wordt in ieder geval leuk! Hun lokalen vind je naast elkaar. Zodra we meer weten plaatsen we dat natuurlijk hier.
     
  Speeljevaardig.nl: Heidi is, samen met Margot van despellenwinkelbreda.nl, bezig om een programma samen te stellen. Hoe en wat, dat horen we nog. Het wordt in ieder geval leuk! Hun lokalen vind je naast elkaar. Zodra we meer weten plaatsen we dat natuurlijk hier.
     
  Stilteplek: In alle drukte is het ook heel fijn om een plek te hebben waar je weer even helemaal tot jezelf kunt komen. Op deze plek wordt er alleen gefluisterd, je kunt er bijvoorbeeld heerlijk zitten met een boek of 'gewoon' even niets doen en weer op adem komen.
     
  Storykids academy (materiaalkosten € 5,-): Studio Wishdom is een ontwerp- en trainingsburo voor creatief leren en persoonlijk leiderschap. Studio Wishdom bouwt aan een eigentijds talentenprogramma ter bevordering van spel en creativiteit zodat kinderen met plezier en vertrouwen hun eigen weg kunnen volgen. Voor kinderen en (jong) volwassenen die willen schitteren in hun eigen verhaal. Gedurende de speeldag kunnen kinderen aan de slag met verschillende spel- en verhaalkunsten, o.a. ontwerp vriendenboekje, Papieren StripHelden, Doosje Geluk.
     
  Timmerclub: Voordat we je vertellen hoe super leuk de Timmerclub.nl gaat zijn, vertellen we je eerst dat we natuurlijk hebben nagedacht over het geluidsniveau. Met zo min mogelijk geluid gaan jullie, tijdens de workshops, zo leuk mogelijke dingen doen en iets moois in elkaar zetten. Tijdens de inloop kunnen jullie komen kennismaken en ontdekken dat deze begeleiders graag naar jullie toekomen op school en BSO, maar ook hele leuke kinderfeestjes organiseren. Voor degenen die dat willen zijn er bouwpakketten (€ 13,50) te koop.
     
  Triqo: Kom dit superleuke constructiespeelgoed uitproberen. Het ligt bij Hubelino in het lokaal. Zoek je inspiratie wat te bouwen? Kijk dan vast even bij Triqo op de site, er staan echt allerlei voorbeelden.
     
  Tureluurs Educatie: Tijdens de inloop kan je bij Marije tafels oefenen, de online werkgeheugentraining uitproberen, je talenten onderzoeken, de FOON! uitproberen, een mindmap maken, je executieve functies oefenen met spelletjes en de werkboeken van de mindset-training en de Beelddenktraining liggen klaar ter inzage. En je kunt natuurlijk je vragen stellen!
     
  Twickto: Hèt constructie speelgoed voor oneindig speelplezier. Het is niet alleen erg leuk, maar het stimuleert ook talentontwikkeling. De bouwstenen van Twickto noemen we Bricks. Die koppel je aan elkaar met koppelstukken, die we Twicks noemen. Je koppelt de Bricks met de Twicks door ze te twisten en te klikken. Voor bepaalde constructies heb je een sleutel nodig om door te kunnen bouwen. Dat is de TwickTool. Twicks, Bricks en de TwickTool: dat is alles wat je nodig hebt. En het mooie is: met Twickto bouw je alles wat je kunt bedenken.
     
  WOWcoaching & opstellingen: Dit is de coachpraktijk van Marjolijn. Je kunt bij haar terecht voor coaching en begeleiding van kinderen, ouders, gezinnen en volwassenen. Leren leren, Schrijfdans, Cognitieve Functies (het verbeteren van denkvaardigheden), Familieopstellingen en Traumaverwerking. Volgen op Facebook kan ook.
     
  IJs van Vitelli: De heerlijke ijsjes zijn iedere keer weer een grote hit. Kom je ook genieten van de diverse smaken? Hoe lang en hoe laat de ijskraam op het schoolplein staat is nog even afhankelijk van het weer.
     
  Jade coaching: Ellen Wolf is coach voor hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen en hun ouders. Vandaag kan je bij haar zentangle tekenen. Deze manier van tekenen is ontstaan vanuit een behoefte aan een activiteit die rust en ruimte in je hoofd geeft. Wil je dat ook eens ervaren? Kom dan naar de inloopactiviteit “Teken jezelf rustig”. De zentangle-patronen zien er ingewikkeld uit maar als je het stap voor stap tekent kan iedereen het!! Je kunt gelijk aan de slag! En je gaat met een leeg en rustig hoofd weer naar buiten.

Het programma van de presentaties, lezingen en workshops groeit nog.

  Start om 11:00u
    Workshop 'Beelddenken' (kinderen 7+ en ouders): Wil je meer weten over beelddenken? Marije Turel vertelt je er graag over.
 • ‘Mijn kind is altijd te laat.’
 • ‘Mijn dochter onthoudt maar niet wat ze ‘s morgens allemaal moet doen voor schooltijd.’
 • ‘Mijn zoon kan de keertafels maar niet onthouden, maar hij kan heel goed rekenen.’
 • ‘Als mijn kind een verhaal vertelt, kan ik er soms geen touw aan vastknopen.’
Herkenbaar? Misschien is uw kind wel een Beelddenker. Wanneer beelddenkers in staat zijn om (een deel van de) lesstof zelf te vertalen naar beelden, kunnen ze vaak enorme stappen maken in hun leerontwikkeling. Na deze workshop weet je: wat beelddenken is, hoe je het kan herkennen, de voor-en nadelen en wat ik doe tijdens de training.
     
  Workshop 'Bloemschikken' (kinderen en ouders materiaalkosten € 6,-):  Godelieve is bloemiste en helpt je graag om je eigen bloemstukje te maken. Jullie gaan werken met mooie natuurlijke materialen. De basis techniek wordt uitgelegd en daarna ga je zelf aan de slag. 

Omdat Godelieve werkt met materialen die kunnen bederven, rekenen we de kosten voor deze workshop vooraf met je af. Kinderen van alle leeftijden kunnen meedoen. Er wordt met schaartjes gewerkt. Deelname is op eigen risico.
     
  Workshop 'Hoofdzaken: Mindset en Intelligentie' (kinderen en ouders):
Margreet Heek van praktijk IQenzo: "We kijken tijdens deze workshop op een andere manier naar intelligentie en gaan ervaren dat intelligentie iets is dat kan groeien! Hoe? Door meer over jezelf te leren en door meer van anderen te leren. Want samen kun je verder groeien dan in je eentje. En daar gaan we op een leuke, speelse manier mee oefenen."
     
  Workshop 'Hoogbegaafdheid bij volwassenen' (volwassenen, € 10,- p/pers, betalen bij Noks, duurt twee uur en gaat door bij minimaal vijf deelnemers): Noks Nauta (medeoprichter en ere-bestuurslid) van het IHBV neemt jullie mee langs vragen als: "Hoe ontdek je je eigen hoogbegaafdheid? Heeft jouw hoogbegaafdheid invloed op je werk? en Wat kan je leren van het Delphi-model?"  Er wordt aangesloten bij de behoefte die jullie hebben.

Noks staat hier vandaag op vrijwillige basis. De bedragen die je betaalt komen ten goede aan het IHBV. Voor degenen die dat willen: het boek over HB bij volwassenen is tijdens de dag bij Noks te koop (€ 24,50). Graag gepast betalen, er is geen pin-automaat.
Let op: Laat de kinderen niet alleen tijdens de SpeelDagHB.
     
    Workshop 'Kindertalenten' (kinderen vanaf 5 jaar, samen met een ouder): Samen met papa of mama ga je op zoek naar je talent. Je denkt dat je geen talenten hebt? Misschien ben jij wel een foutenspeurneus of wat denk je van een bewuste beweger, een doorzetter, een nieuwfreak, een ontstaansbegrijper, een kennisspons, een creatieve maker, een bruggenbouwer of een 'uitblinker als ik dat wil'? Samen gaan jullie op zoek naar talenten die misschien nog nooit zo benoemd zijn en maak je een soort mindmap van jezelf. Natuurlijk krijg je instructies hoe we dat gaan doen!
     
    Workshop 'SpeelGoedSamen' (kinderen 6 t/m 9 jaar): Vanuit 248media uitgeverij (bekend van onder andere het magazine Gifted) komt Erienne van der Veen. Erienne is pedagoog en leerkracht in het basisonderwijs. Zij schreef het boek SpeelGoedSamen en laat de kinderen kennismaken met Rafi Raceauto, Bonnie Beer en Lex Leeuw. Met de kinderen gaat Erienne, op een speelse en creatieve manier, aan de slag met de thema's Levenshouding en out-of-the-box denken.

Het boek SpeelGoedSamen is, net als allerlei andere boeken rondom het thema hoogbegaafdheid en het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, vandaag te koop bij de stand van 248 media uitgeverij.
     
  Start om 11:00u en 13:30u
  Workshop 'Proefjes' (kinderen 6jr en ouder): Henri (productontwikkelaar in afvalwaterzuiveringstechniek) heeft nu meer tijd om jullie dingen te laten zien en te vertellen over de proefjes. Er zijn plaatjes, filmpjes en ook laboratoriummateriaal. Natuurlijk ga je ook nu weer zelf aan de slag.
     
    Storykids Academy (kinderen 5+, materiaal ca. € 5,-): Tijdens de workshoprondes is er een nieuw kinderprogramma, Carola vertelt over de avonturen van Katinka. Katinka gaat indiaantje spelen en ontmoet GoudVeer, een wijze indiaan. Is hij echt zo wijs of doet hij maar alsof…. De voorstelling wordt afgesloten met een knutselaktiviteit.  Thema: spelen, eigen wijsheid, vriendschap.
     
  Timmerclub (kinderen en ouders, materiaalkosten € 6,- per pakket): Timmerclub.nl komt met superleuke workshops, die rekening houden met 'niet teveel geluid'. Papa of mama blijft bij je voor de technische ondersteuning. Ouders die graag zelf aan de slag gaan kunnen een extra pakket kopen. (Zonder ouder kan je helaas niet meedoen).
Ontwerp en maak je eigen schip, raket, vliegtuig of schoolbus van hout!
We gaan houten voertuigen ter grootte van 20-25 cm max lengte maken. We werken vanuit 2 werkkaders waarvan je er een moet kiezen;
Optie 1) Met stappenplan van 2d naar 3d:
- eerst schets op papier maken daarna op triplex kopiëren.
- schets 2x uitzagen en naar 3D ruimtelijk doorbouwen.
- details met reliëfwerking toevoegen.
Optie 2) Vrij creëren (zonder stappenplan) vanuit de diverse aangeboden houten blokjes vanuit vorm: direct ruimtelijk creëren-puzzelen vanuit intuïtie en "spelen" met blokjes. Ook leuk voor ouders.
     
  Start om 13:30u
  'Individueel gesprek' (voor ouders): Je hebt even een moment alleen met Margreet en kunt al je vragen stellen. Op het aanmeldformulier zie je welke tijden nog beschikbaar zijn.
     
  Workshop 'Kind centraal door reflectie, Samen groeien' (ouders): Tijdens deze interactieve lezing gaat Kris met jullie in gesprek over zelfreflectie. Aan de hand van een aantal korte situatieschetsen daagt ze jullie uit om op jezelf en je eigen handelen te reflecteren. Waarom doe je de dingen die je doet? Doe je dit met jezelf of met jouw kind(eren) centraal?

Deze lezing gaat over aanpassing, verwondering, filosofie. Wat nou als niets is wat het lijkt? Maakt dat een verschil voor hoe jij de begeleiding van je kind inricht? Veelal onbewust worden keuzes binnen het ouderschap gemaakt die gevoed zijn door overtuigingen. Dingen die je altijd zo deed. Dingen die zo horen, of die door jou, of door jouw omgeving, normaal gevonden worden.

Het doel van vandaag is jullie te prikkelen en uit te dagen om jezelf te bevragen. Dat je op zoek durft te gaan naar je eigen wendbaarheid, nieuwsgierigheid en jezelf weer aan kan zetten tot spelen en ontdekken. Zodat je vanuit deze flexibiliteit in staat bent om samen met je kind verder te groeien.
     
    Workshop 'SpeelGoedSamen' (ouders): Vanuit 248media uitgeverij (bekend van onder andere het magazine Gifted) komt Erienne van der Veen vertellen over haar boek SpeelGoedSamen. In deze middag workshop is er ruimte voor ouders om te kijken naar de resultaten van de kinderen (van de workshop 's morgens) en gelegenheid om vragen te stellen.

Het boek SpeelGoedSamen is, net als allerlei andere boeken rondom het thema hoogbegaafdheid en het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, vandaag te koop bij de stand van 248 media uitgeverij.
     
  Workshop 'Werkgeheugen' (kinderen 7+ en ouders): Wil je meer weten over werkgeheugen? Marije Turel vertelt je er graag over.
 • ‘Mijn kind vergeet vaak wat hij ook alweer moest doen of halen.’
 • ‘Mijn dochter heeft moeite met het onthouden van meerdere opdrachten.’
 • ‘Mijn zoon kan zich maar kort concentreren.’
 • ‘Hij heeft moeite met taken en opdrachten die meer dan één stap vereisen.’
Het werkgeheugen is een soort kladblokje in het brein waar informatie letterlijk bewerkt wordt. Naast het bewerken van gegevens zorgt het werkgeheugen er ook voor dat informatie paraat gehouden wordt en dat informatie uit het lange termijn geheugen op het juiste moment beschikbaar is. Er zijn verschillende strategieën en oefeningen om je werkgeheugen te verbeteren.

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak hun eigen (niet altijd even handige) strategieën aangeleerd, vinden hun lange termijn geheugen (opslaan van tafels bijv) niet altijd zo belangrijk, gebruiken hun werkgeheugen niet optimaal en training dit te weinig (zeker als ze niet op hun eigen niveau werken).
top