De SpeelDagHB is een dag vol activiteiten, experiment, informatie, inspiratie, motivatie, uitdaging en meer. Voor jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, hun ouders, leerkrachten, coaches en begeleiders.

Nina is BHV'er (EHBO en veiligheid).

Zaterdag 12 oktober 2019, daar heb ik zin in!

De SpeelDagHB is bedoeld voor alle (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar.
Niet HB? Kom met je broer of zus mee!
 

LET OP: je leest over een programma dat al geweest is.

Heb je een vraag? marjolijn [at] speeldaghb.nl 06 - 16 946 704 of nina [at] speeldaghb.nl 06 - 40 894 713.
Volg ons via Facebook Speelvrienden en SpeelDagHB of via Twitter Speelvrienden en SpeelDagHB.

Het programma:

  Inloopactiviteiten
  Catering tijdens de SpeelDagHB en de loterij:
Koffie of thee € 1,-
Limonade, flesje water, pakje appelsap of pakje sinaasappelsap € 0,50.
Ontbijtkoek of liga € 0,50.
Fruit (bijvoorbeeld banaan of appel) € 0,40.
Glutenvrij cakeje (1st) of cookies (3st) € 1,50.
Afhankelijk van het seizoen kunnen we een extra aardigheidje bij ons hebben.
Lootjes voor de loterij kosten € 0,50 per lootje. Je kunt mooie prijzen winnen.
     
 
ChillPillow: Bij Patricia kan je komen voelen wat een verzwaringskussen is met tactiele prikkelingen en of je het fijn vindt om er zelf één te hebben. Wil je niet zonder dit kussen naar huis? Maak je vandaag je eigen kussen (20x20cm), dan kan je kiezen uit een kussen zonder versiering (€ 4,-) of een kussen met versiering (€ 6,-). Versieren gebeurt met een lijmpistool. Patricia is aanwezig om te helpen, maar papa en mama mogen dat natuurlijk ook met je samen doen.

Liever een Chill Pillow (45x45cm) of Mini Pillow (+/- 20x20cm) bestellen? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn voorbeelden aanwezig, je kunt stofjes voelen, het bij jou passende gewicht kiezen en natuurlijk legt Patricia alles graag aan je uit. Een Chill Pillow bestellen tijdens de SpeelDagHB is vanaf € 20,-. Vooraf bestellen kan ook, dan krijg je € 2,50 korting op een Chill Pillow. Dan probeert Patricia het voor je af te hebben en mee te nemen naar de SpeelDagHB. Deze kussens zijn uitgebreider versierd. Maar, dat zie je vanzelf als je de voorbeelden komt bekijken.

Een Mini Pillow is verkrijgbaar vanaf € 5,- en verzwaringsdekens zijn die dag te voelen en te bestellen op maat. Neem ook een kijkje op haar website en bij vragen stel ze gerust tijdens de SpeelDagHB. Ze legt het je graag uit.

     
  de Partynanny: Bij Sylvia maak je met hobby-materialen van alles moois. Je kunt heerlijk creatief aan de slag met een aantal materialen uit het grote assortiment van Hobbyfun. Aanwezig vandaag zijn Diam's 3Dverf, Foamclay, Silkclay, Pearlclay, maar ook mozaïek en allerlei vormen van hout en styropor (piepschuim). Er is altijd iets moois te maken, al voor een paar euro neem je jouw kunstwerk mee naar huis. Materialen kopen om zelf thuis verder te gaan met je nieuw ontdekte hobby, dat kan natuurlijk ook.
     
    Gravitrax: Nieuw op de SpeelDagHB! Ravensburger sponsort ons met Gravitrax. Kom deze superleuke, kinetische, zwaartekracht gebruikende, knikkerbaan met speciale effecten uitproberen! 

Lukt het jou om een baan te maken die zichzelf kruist, waar je gebruik kunt maken van de hamer en het kanon, waar de trampoline ervoor zorgt dat je bal letterlijk door de lucht vliegt en je dan ook nog daar eindigt waar dat bedoeld is?

Je vindt de Gravitrax in de centrale ruimte (na de kassa iets verder doorlopen en dan aan je linkerhand). Daar gaan we een heerlijke speel- en ontdekplek maken.
     
  HBcentrum/ ontprikkelplek: Marieke van HBcentrum is vandaag weer in de ontprikkelplek aanwezig. En laat maar aan haar over dat ze je een heerlijke plek biedt om weer helemaal tot rust te komen. Was je er de vorige keer ook? Dan heb je ervaren hoe heerlijk de zitzakken zijn! Natuurlijk kan je vandaag ook terecht met al je vragen over HBplus, HBkids en de begeleiding van HBkinderen.
     
    Hubelino: Kom jij een eigen knikkerbaan ontwerpen met deze leuke bouwblokken?! Het fijne van Hubelino is dat je er al je creativiteit in kwijt kunt en dat het op alle bekende en onbekende bouwblokken past.
     
  De Kinderboekwinkel: Er komen boeken, heel veel boeken en daar zit vast en zeker iets bij dat bij jou past. Kom je je nieuwste favoriet ontdekken of het vervolg op jouw favoriete serie of ... Kom, snuffel, geniet, vraag wat je weten wilt en ga naar huis met een aanwinst waar je nog heel veel plezier van gaat beleven.
     
  Kleren die vies mogen worden: Er wordt op diverse plekken geknutseld en geverfd. Buitenspelen kan natuurlijk op het schoolplein. Trek daarom kleren aan die makkelijk wasbaar zijn en vies mogen worden.
     
  Lunch: We bieden eenvoudige lunchpakketjes voor € 6,50. (Te bestellen tot en met vr 04-10-2019).
  • 6 witte bollen, plakjes ham, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes appelsap (200 ml) of
  • 6 bruine bollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml) of
  • 6 krentenbollen, plakjes kaas, 2 flesjes water (500 ml), 2 pakjes jus d'orange (200 ml).

Je kunt nu, bij je aanmelding, bestellen. Maar ook op een later moment beslissen. Gebruik dan de wijzigingslink in je bevestigingsmail. We rekenen de lunch meteen met je af. Let op de deadline.
     
  Olaf Ontdekt Educatieve Spellen: Kom kijken bij deze, non-profit, aanbieder van diverse echt leuke spelletjes. Op elegante en impliciete wijze automatiseer je diverse basisvaardigheden: hoofdrekenen, tafels, breuken en letters. Daarnaast is er een serie bijzondere en leuke boeken en bordspellen gericht op de algemene ontwikkeling, zoals klassieke muziek en flora en fauna.

Voor een sfeerimpressie bij Olaf Ontdekt, verwijzen we jullie graag naar het avontuur Scheepsjongens van Bontekoe in Hoorn, waar ook de Halve Maen natuurlijk niet mag ontbreken. En... voor de kenners, de Grote Gaper komt van het Kleine Noord in Hoorn.
     
  Pienter: ECHA-specialist Truus du Maine komt vandaag ook. Als moeder van drie hoogbegaafde dochters en als docent Nederlands (vijfentwintig jaar in het onderwijs) heeft Truus een duidelijke feeling met hoogbegaafde kinderen, tieners en hun ouders. En sommige van die ouders kunnen best eens bij Mevrouw du Maine in de klas gezeten hebben op 't Werenfridus. Bij het programma over de workshops lees je meer over de workshops zelf.
     
    Reuzegrote Rush Hour: In de speel- en ontdekplek staat ook de reuze Rush Hour klaar om mee te spelen. Lukt het jou om de rode vrachtauto zijn weg naar de uitgang te helpen vinden?
     
  De Spellenhoorn: Deze gespecialiseerde spellenwinkel uit het centrum van Hoorn heeft een greep uit het assortiment meegenomen. Ter plekke mag je de spellen uitproberen. Het demonstratie-team van White Goblin Games is aanwezig om je alles uit te leggen en met je mee te spelen. Wil je graag een spel mee naar huis nemen? Bij de Spellenhoorn kan je de spellen afrekenen.

Lijkt het je leuk om een keer mee te doen met een evenement, bijvoorbeeld een Magic toernooi? Kijk dan even op de site van De Spellenhoorn. Ze organiseren van alles!
     
  Spellendemonstratie: We zijn superblij om het demonstratie-team van White Goblin Games vandaag weer te mogen ontvangen. Er zijn allerlei spellen om uit te proberen. Je vindt het demonstratie-team bij De Spellenhoorn in de aula.

Dank je wel hoofdsponsor White Goblin Games!
     
  Studio Wishdom: Als ontwerp- en trainingsburo voor creatief leren en persoonlijk leiderschap, bouwt Studio Wishdom aan een eigentijds talentenprogramma ter bevordering van spel en creativiteit zodat kinderen met plezier en vertrouwen hun eigen weg kunnen volgen. Voor kinderen en (jong) volwassenen die willen schitteren in hun eigen verhaal. Gedurende de SpeelDagHB kunnen kinderen aan de slag met verschillende spel- en verhaalkunsten, o.a. ontwerp vriendenboekje, Papieren StripHelden, Doosje Geluk. Voor ouders is er informatie over het hebben van een goed gesprek met je kind, vanuit spel en creatieve werkvormen.
     
  TIKKIE TROTS...: Dé training waarin trauma en afstand verzachten naar verbinding en glans. Marianne Rietveld (de WijsWijzer) en Marjolijn Peters (WOWcoaching & opstellingen) bundelen hun krachten. Deze training, die bedoeld is voor jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en hun ouders, helpt je om de kracht van LeeuwenMoed en het blije gevoel van PauwenTrots te ontdekken. Zodat ook jij weer kunt ontspannen, blij kunt zijn en met flexibiliteit en veerkracht kunt reageren op situaties die je tegenkomt.

Marianne en Marjolijn zijn vandaag beiden aanwezig. Stel je vragen gerust aan Marianne, die in het inlooplokaal aanwezig is bij de ZijnsWijzers of aan Marjolijn die je bij de kassa vindt. Volg TIKKIE TROTS... ook op facebook.
     
  Timmerclub: Voordat we je vertellen hoe super leuk de Timmerclub.nl gaat zijn, vertellen we je eerst dat we natuurlijk hebben nagedacht over het geluidsniveau. Er is gekozen voor een lokaal dat apart ligt van de rest. Tijdens de workshops gaan jullie met zo min mogelijk geluid, zo leuk mogelijke dingen doen en iets moois in elkaar zetten. Neem gerust je koptelefoon/ oorkappen/ oordoppen mee, dat snappen we natuurlijk. Tijdens de inloop kunnen jullie komen kennismaken en ontdekken dat deze begeleiders graag naar jullie toekomen op school en BSO, maar ook hele leuke kinderfeestjes organiseren. Voor degenen die dat willen zijn er bouwpakketten (€ 14,-) te koop.
     
  Triqo: Kom dit superleuke constructiespeelgoed uitproberen. Het ligt bij Hubelino in het lokaal. Zoek je inspiratie wat te bouwen? Kijk dan vast even bij Triqo op de site, er staan echt allerlei voorbeelden.
     
  Muisje Sensitief: Deze webshop voor bijzondere kids helpt jullie graag met adviezen en praktische tips op allerlei gebied. Houd jij bijvoorbeeld van wiebelen en friemelen of heb je vragen over proeven en kauwen? Werk je graag met een timer? Heb je last van alle geluiden om je heen? Vragen over motoriek zijn ook geen probleem. Net als evenwicht en balans, maar ook gewoon lekker spelen.
     
  Werenfridus: Vandaag kan je komen kennismaken met deze school, die al veel ervaring heeft met het begeleiden van hoogbegaafde kinderen. Loop gerust even binnen om kennis te maken, sfeer te proeven en al je vragen te stellen.
     
  WINIQ: Winanda reageerde enthousiast, ze is er vandaag graag bij. Tijdens de inloopmomenten kan je bij Winanda terecht met alle vragen die je hebt. Waarbij de nadruk vandaag ligt op schoolgerelateerde vragen. Er zijn twee leuke workshops voor kinderen.
     
  WOWcoaching & opstellingen: Dit is de coachpraktijk van Marjolijn. Je kunt bij haar terecht voor coaching en begeleiding van kinderen, ouders, gezinnen en volwassenen. Leren leren, Visuele leerstijl, Schrijfdans, Cognitieve Functies (het verbeteren van denkvaardigheden), Familieopstellingen en Traumaverwerking.
     
  ZijnsWijzers: Marianne Rietveld, van de WijsWijzer vertelt je graag over de door haar ontwikkelde ZijnsWijzers. Deze kaartenset helpt je om jouw zijnskant te ontdekken en zo meer inzicht te krijgen in je hoogbegaafdheid en je gedrag. De kaartenset is natuurlijk fijn om te gebruiken samen met kinderen en in de begeleiding van kinderen. Maar, vergeet ook niet dat je deze kaartenset ook heel goed kunt gebruiken als volwassene en in de begeleiding van volwassenen. De ZijnsWijzers zijn vandaag te koop (€ 45,-). Vooruit bestellen kan ook, graag via de website van de WijsWijzer.

Vraag Marianne ook gerust naar TIKKIE TROTS... Dé training waarin trauma en afstand verzachten naar verbinding en glans. Bedoeld voor jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde jonge kinderen en hun ouders.

Hier lees je het programma van de presentaties, lezingen en workshops groeit nog.
Zeker weten dat er voor jou een plekje is? Meld je dan vooraf aan!

  Hele dag
    Je eigen ChillPillow maken (kinderen en ouders, materiaalkosten € 4,- tot € 6,-): Je kunt de hele dag inlopen bij Patricia. In verband met de voorbereiding is het fijn als Patricia een inschatting kan maken hoeveel mensen er gaan komen en dus hoeveel kussens ze vast kan voorbereiden. Ook als je nog niet 100% zeker weet dat je komt en een eigen kussen maakt, is het wel fijn als je vast aangeeft dat je interesse hebt. Dit kan op het aanmeldformulier voor de SpeelDagHB.
     
  Start 11:00u
    Brugklas, valkuilen voor hoogbegaafde kinderen (ouders, leerkrachten, docenten en andere belangstellenden): 

Door: Truus du Maine, ECHA-specialist en docent vo.

Even een indruk van wie ik ben: als moeder van hoogbegaafde dochters en als docent Nederlands heb ik gezien hoe moeilijk hoogbegaafde kinderen het soms hebben in het basisonderwijs, maar zeker ook op de middelbare school. Na het volgen van o.a. de ECHA-opleiding (specialist hoogbegaafdheid) aan de Universiteit van Nijmegen ben ik tien jaar geleden naast het onderwijs een praktijk gestart om juist deze kinderen, hun ouders en hun scholen te ondersteunen. Daar is veel behoefte aan.  

In deze workshop wil ik ingaan op de problemen die kunnen ontstaan wanneer heel intelligente kinderen (eindelijk!) naar de brugklas gaan. Vaak hebben ze niet voldoende studievaardigheden, zijn ze gewend alles uit het hoofd te doen omdat ze alles prima kunnen overzien, vaak kunnen ze niet zo goed hoofd- van bijzaken onderscheiden, dikwijls hebben ze hiaten in hun kennis. Gelukkig gaat het ook heel vaak goed, maar…. een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dat geldt zowel voor ouders als voor docenten. Het is fijn wanneer je op tijd ziet wat er aan de hand is en weet wat je eerste stappen naar een oplossing zijn.

Ik heb deze presentatie al vaak gegeven, maar richt me dit keer niet op de kinderen, omdat ik  vooral aan ouders en docenten de gelegenheid wil geven vragen te stellen. Misschien kunnen de kinderen intussen naar een andere workshop?

Het is fijn wanneer u zich van te voren aanmeldt en als u een vraag heeft, kunt u die ook van te voren stellen (mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ik doe dan mijn best die vraag zo goed mogelijk aan bod te laten komen.

     
    Het jonge (vermoedelijk) hoogbegaafde kind (ouders): Tijdens deze lezing gaat Janneke, van HBcentrum Den Helder, specifiek in op (het vermoeden van) hoogbegaafdheid bij kinderen tot ongeveer 6 jaar. Wat valt er op aan deze jonge kinderen en wat hebben ze nodig? Tevens komen er praktische tips voorbij voor thuis, het kinderdagverblijf/ peuterspeelzaal en voor de start van de basisschool en in de kleuterklas. Aan het eind is er ruimte om vragen te stellen.
Handig om te weten: lukt het echt niet om zonder kind(eren) te komen? Er is een klein hoekje met speelgoed in het lokaal aanwezig.
     
  Knutsel je eigen bakjeshouder (kinderen): Vandaag dagen we je uit.... Lukt het jou om, met de aanwezige materialen, een constructie te bouwen waar een “emmertje” (koffiebeker) vrij kan hangen? Kom al je technische skills inzetten en neem je bouwwerk mee naar huis. 
     
  Sterke verhalen (ouders): Speciaal voor ouders die graag willen weten hoe ze hun zoon of dochter kunnen helpen om woorden en taal te vinden om emoties en gevoelens te uiten, met behulp van spel en creatieve werkvormen.
     
  Start 11:00u en 13:30u
    Boekvouwen (kinderen, materiaalkosten € 3,50): Claudia, Arthur en Jolanda komen jullie de methode boekvouwen leren. Je leert hoe je de bladzijden van een boek zo kunt vouwen, dat er aan de zijkant van het boek een woord zichtbaar wordt (zie foto). Het woord dat je kunt kiezen mag maximaal zeven letters lang zijn (bijvoorbeeld je naam). Lukt het niet om het vouwen in dit uur af te krijgen? Geen punt. Je kunt terugkomen om 13:30u of het zelf thuis verder afmaken.
     
  Klassieke talen (kinderen en ouders): Mijnheer Cock is docent klassieke talen, hij heeft jarenlang met heel veel liefde en plezier gewerkt bij Werenfridus. Vandaag is hij aanwezig met twee superleuke workshops rondom de Klassieke talen.

Jullie gaan aan de slag met hedendaagse woorden, die terug te leiden zijn naar het Grieks of Latijn. Neem een device mee waarop je een app kunt downloaden en op internet kunt (er is WiFi). Zorg ook dat je aantekeningen kunt maken, bijvoorbeeld pen en papier. Vind je het leuk om alvast aan de slag te gaan? Schrijf dan vast de woorden op waarvan je denkt dat ze terug te leiden zijn op het Grieks of Latijn? Tijdens de workshop kom je er dan achter of wat je denkt ook echt klopt :) Natuurlijk kan je ook zonder meegebrachte woordenlijst gewoon meedoen met de workshops.
     
  Timmerclub (kinderen en ouders, materiaalkosten € 14,- per pakket): Timmerclub.nl komt met superleuke workshops, die rekening houden met 'niet teveel geluid'. Er is gekozen voor een lokaal dat apart ligt. Neem gerust je eigen koptelefoon/ oorkappen of oordoppen mee. Papa of mama blijft bij je voor de technische ondersteuning. Ouders die graag zelf aan de slag gaan kunnen een extra pakket kopen. (Zonder ouder kan je helaas niet meedoen).
Belangrijk om te weten: de mensen van de Timmerclub komen van verder weg. Het programma gaat door als bij beide workshoprondes 12 kinderen zijn aangemeld.

Ontwerp en maak je eigen schip, raket, vliegtuig of schoolbus van hout!
We gaan houten voertuigen ter grootte van 20-25 cm max lengte maken. We werken vanuit 2 werkkaders waarvan je er een moet kiezen;
Optie 1) Met stappenplan van 2d naar 3d:
- eerst schets op papier maken daarna op triplex kopiëren.
- schets 2x uitzagen en naar 3D ruimtelijk doorbouwen.
- details met reliëfwerking toevoegen.
Optie 2) Vrij creëren (zonder stappenplan) vanuit de diverse aangeboden houten blokjes vanuit vorm: direct ruimtelijk creëren-puzzelen vanuit intuïtie en "spelen" met blokjes. Ook leuk voor ouders.
     
  Start 13:30u
    Binair rekenen (kinderen en ouders): Van nul tot tien tellen hebben we allemaal geleerd. Dat vinden we zo logisch als het maar kan. Maar, hoe zit dat met Binair rekenen? Dan tel je met nullen en éénen. Hoe werkt dat? Vandaag leer je het bij Bart.
     
  Maak een overbrugging (kinderen): Lukt het je om een overbrugging te maken die stevig genoeg is om zelfstandig te blijven staan? Je kunt kiezen uit twee varianten; 1) bouwen met spaghetti of 2) bouwen met papier. Er is wel een klein addertje onder het gras, er is sprake van een extra handicap/ uitdaging.... Dus, verzamel je technisch inzicht en ga aan de slag!
     
    Over doolhoven en wiskunde: Terwijl je je eigen doolhof maakt leer je ook van alles over wiskunde. Het doolhof wordt geen suf 2Dmodel, maar een superstoer 3Dmodel, waar je zelf met een rietje en een knikker doorheen kunt bewegen. Dus, ben je nieuwsgierig wat een doolhof en wiskunde met elkaar te maken hebben? Kom dan naar Richelle. Ze laat het je allemaal zien en ervaren. (Richelle is er vanaf 13:00u).
     
  Sprakeloos (kinderen 5+, materiaal ca. € 4,-): Op avonturenpark FutureIsland is weer van alles aan de hand. Indiaan Goudveer is zijn verhaal kwijt! Straks wordt hij nog ontslagen. Speur mee en ontdek het geheime verhaal. Na afloop van de workshop maken de kinderen een eigen papieren held. Ouders zijn welkom om bij de voorstelling te blijven. Graag alleen de kinderen aanmelden.
     

 

Ontvang het Speelnieuws in je inbox.

(Er opent een pop-up).

faceCoaching, familieopstellingen,
werken aan je verlangen 
WOWcoaching & opstellingen

Organisator van de SpeelDagHB.

PR, Social media en reclame op maat bij
PR door Nina

Organisator van de SpeelDagHB.

 

We zijn heel blij met alle ondersteuning van:

  • Bart Tolen - Technische Ondersteuning
  • En alle teamleden in Amersfoort, Hoorn en Schiedam.

Zonder hen zou de SpeelDagHB niet zo soepel lopen!

"Het ging zo vanzelf, je liep overal zo naar binnen. Zo fijn!"

- Elena 11 jr

"Het was een super dag. Jammer dat het niet vaker SpeelDagHB is."

- een jonge bezoeker

"Een leuke, ontspannen manier om een dag met allerlei facetten van HB bezig te zijn."

- een ouder

"Bij de workshop over HB bij volwassenen heb ik veel over mezelf geleerd."

- een volwassene

Marjolijn - vragen m.b.t. aanmelden en programma
marjolijn [at] speeldaghb.nl | WOWcoaching.nl
Nina - vragen m.b.t. PR en sponsoring
nina [at] speeldaghb.nl | PRdoorNina.nl
Facebook SpeelDagHB | Speelvrienden | WOWcoaching
Twitter SpeelDagHB | TienerDagHBPersGroeiOntw
Mail Nieuws in je inbox