Vandaag ga je zelf voelen en ervaren hoe het spelen van spellen je kan helpen bij het aanleren van denkvaardigheden. Je zult merken dat spellen vaak veel meer in zich hebben dan je op het eerste gezicht denkt.

Had jij bijvoorbeeld verwacht dat je domino (leeftijdsindicatie vanaf 3 jaar) kunt spelen met een strategie om te winnen? En een 'simpel spelletje' als Wat ben ik? (leeftijdsindicatie vanaf 7 jaar)... daarvoor is het nodig dat je op heel hoog en abstract niveau kunt denken.

Door op een andere manier naar je spellenkast te kijken zul je ontdekken dat je veel meer in huis hebt dan je dacht.

Denkvaardigheden geven houvast en succes.

De spelletjes hebben dus meer in zich dan je zou denken. Maar, wat kan je daar nou mee?

Door de opbouw van de omgekeerde piramide te gebruiken bij het kiezen van een spel, help je jouw kind spelenderwijs belangrijke cognitieve functies te ontwikkelen. Zo ondersteun je de denkvaardigheden van je kind. Dat helpt om eigen strategieën te ontwikkelen en dat voorkomt vooraf opgeven, er al niet aan beginnen, frustratie, boze buien en zelftwijfel.

Je zult merken dat trainingen rondom 'het plannen van huiswerk' en 'faalangst' minder goed aanslaan dan Leren Leren met behulp van de cognitieve piramide.

Veel hoogbegaafde kinderen denken dat ze het allemaal wel weten, het zelf moeten kunnen (ze zijn toch zo slim) en hebben niet in de gaten hoe impulsief en onnauwkeurig ze soms (vaak?) zijn. Door de denkvaardigheden bewust te gebruiken, gaan 'slordigheidsfouten' veel minder voorkomen. Dat geeft de succeservaring die deze kinderen zo hard nodig hebben. Dan voelen ze dat ze het zelf kunnen. Dit is het moment dat we ook weer kunnen gaan werken aan een Growth Mindset.

Vandaag voor ouders

De workshops van vandaag zijn bedoeld voor ouders. Door jullie te helpen om anders te gaan kijken naar spelletjes, door samen te onderzoeken wat een spelletje nou precies traint, kan je jouw kind op een speelse manier ondersteunen bij het zetten van de volgende stap.

Wil je graag meer lezen? Kijk dan even bij mijn coachpraktijk WOWcoaching & opstellingen.

 

top